Burundaki şekil bozukluklarını burun tipleri başlıklar altında kemerli burun, burun ucu düşük burun, burun ucu geniş burun, burun ucu dar burun, burun ucu sivri (pinokyo burun), uzun burun, kısa burun, eğri burun, burun açısı derin burun açıcı düz, burun tabanı geniş, burun alın açısı düz ve semer burun şeklinde gruplara ayırabiliriz.
Burun Tipleri
Burun estetiğinde sıklıkla gördüğümüz burundaki şekil bozukluklarını aşagıdaki başlıklar altında toplayabiliriz .Burun tipleri bir kişide farklı kombinasyonlarda bulunabilir.
Kemerli Burun :
Etnik olarak da ülkemizde en çok gördüğümüz özellikle (karadeniz yöresi) burun şeklidir.Profilden bakıldığında burun sırtındaki eğrilik çok daha bariz görülür kıkırdak ve kemik yapıdan oluşur, kemerin büyüklüğü farklılık gösterir kemerden dolayı burun ucu da aşağı doğrudur.
Burun Ucu Düşük :
Burun ucuyla dudak arasındaki açı kadınlarda 100-110 erkeklerde 90-100 derece civarındadır.Bu açının altında burun ucu düşük olur ve ideal açıya getirmek için kaldırılması gerekir. Bu açının üzerinde burun delikleri karşıdan gözükür ki bu istenmeyen bir durumdur. Domuzcuk burnu adını alır.
Burun Ucu Düşmesi Nedenleri
Burun ucu düşüklüğü nedir?
Burun ucu düşmesi (burun ucu düşüklüğü, nazal tip pitozis, burun ucu sarkması, burun düşmesi ...) burun ucunun faklı nedenlerle aşağıya doğru yönelmesi ve burnun önden bakıldığında daha uzun görünmesi durumudur.
Burun ucu düşüklüğü bulunan insanlarda genelde gülümseme esnasında burun ucunda aşağıya ve yanlara doğru yönelme olur. Bu durum biraz sempatik olmayan bir gülümsemeye neden olabileceği gibi aynı anda burun içerisindeki hava giriş bölgesinde daralmaya da neden olabilmektedir. Burun ucu yumuşak ve burun ucu sarkık olan Hollywood sinema yıldızlarının zaman içerisinde burun uçlarındaki sarkma, konuyu en güzel açıklayan örnekler olmuştur.
Burun Ucu Geniş :
Burun ucunu oluşturan kıkırdak yapının büyük olması burun ucunun geniş ve toplu gözükmesine neden olur .Bu kıkırdağın yapısı burun ucunun şeklinde ve açısında son derece önemlidir.
Burun Ucu Dar :
Burun ucu kıkırdağınınn yapısal olarak veya geçirilmis bir ameliyat sonrası dar gözükmesine neden olur.
Burun Ucu Sivri Uzun (Pinokya Burun)
Burun ucunun dar olmasıyla beraber burun ucu kıkırdaklarının öne doğru büyük olması pinokyo burnu oluşturur .
Uzun Burun :
Burun uzunluğunu, burun kökünden burun ucuna kadar olan mesafeye göre değerlendiriyoruz. Yapısal olarak özellikle büyük kemerli burunlarda görülür.
Kısa Burun :
Uzun burnun aksine yapısal olarak küçük burun kemiği olanlarda veya geçirilmiş ameliyat sonrası (burun septum kıkırdağından fazla alınması) kısa burun oluşabilir.
Eğri Burun :
Yapısal veya genellikle travma sonrası ön görünüşte yüzün orta hattına göre sağa sola veya C ,S seklinde eğri olabilir.
Burun Tabanı Geniş :
Burun deliklerinin büyük olmasından veya burun ucunu oluşturan kıkırdağın yapısına bağlı olarak yana doğru alt kısımda genişlik olabilir. Irk olarak siyah ve uzak doğu ırkında daha çok görülür.
Burun Projeksiyonu Fazla Gergin Burun :
Burunun yüz planına göre çok fazla önde olması durumudur .Büyük kemerli burunlarda burun ucunu oluşturan kıkırdaklarına bağlı olarak olabilir.
Burun Projeksiyonu Yetersiz :
Yüz planına göre tam aksi burnun geride kalması durumudur.
Geniş Burun :
Önden bakışta burun sırtı dediğimiz bölgenin geniş olması yapısal olarak burayı oluşturan kemik ve kıkırdak yapıların durumuna veya travmatik olarak da geniş olabilir.
Dar Burun :
Geniş burun aksine burun sırtı adeta bir çizgi şeklinde dardır.
Burun Açısı Derin :
Burun kökü oldukca derindir
Burun Alın Açısı Düz :
Burnun baslangic noktasi belli degildir adeta alnin devami gibidir.
Semer Burun :
Boksor burnu dedigimiz genellikle travma sonarsi veya burun kemigi egriligi ameliyatinda kikirdaktan fazla alinmasi sonucu olusur.