Dupuytren hastalığı, deri altındaki fasya adı verilen yapının anormal kalınlaşmasıdır. Dupuytren Kontraktürü avuç içinde sertlik ve giderek parmaklarda bükülme yapan dupuytren hastalığıdır. Estetik Plastik ve Rekontrüktif Cerrahi - El Cerrahisi ve Mikro Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Alper Bayraktar tarafından Dupuytren Kontraktürü (Dupuytren Hastalığı) tedavisi Bursa ve İstanbul'daki estetik merkezlerimiz de yapılmaktadır.
Dupuytren Kontraktürü (Dupuytren Hastalığı)
Avuç derisinin altında, eldeki hassas yapıların zarar görmesini önleyen bir bağ doku kompleksi vardır.
Dupuytren hastalığı, bu dokunun avuç içinde nohut büyüklüğünde şişlikler oluşturmasını ve kalınlaşmasını ifade eder.
Avuç içinin cilt ve cilt altındaki dokusunun hastalığı olarak da bilinir. Zamanla bu kalınlaşma parmakların tam açılmasını engelleyecek kadar ilerleyebilir ve artabilir.
40–60 yaş arasında erkeklerde daha sık görülür ve erkeklerde daha hızlı seyreder. Parmakları avuca doğru bükme deformitelerine neden olur. Yüzük parmağı, serçe parmağı ve başparmak en sık tutulan parmaklardır.
Genellikle avuç içinde bir veya daha fazla deriye yapışık küçük topaklar oluşur. Bunlar zaman içine parmaklara uzanan bantlar haline gelir.
Yavaş yavaş parmaklar içe doğru bükülür. Genellikle ağrı görülmez. Ancak elin düz olarak masa üzerine konulması mümkün olmamaya başlar. Zamanla el sıkışma, eli pantolon cebine sokma, eldiven giyme gibi günlük işler zorlaşır.
Avuç içindeki topakçıklar erken dönemlerde takip edilebilir. Topakçıklar bantlar oluşturup parmakları çekmeye başladıktan sonra cerrahi girişim ile avuç içindeki bağ dokusunun hastalıktan etkilenmiş kısımlarını çıkarmak gerekir.
Ameliyat çok dikkatli yapılmalıdır, çünkü elin ve parmakların sinirleri çoğunlukla bu anormal dokuya sıkıca yapışmıştır Bazen ender olmak ile birlikte hastalık nüks edebilir.
Ameliyattan sonra kısa süreli bir atel uygulaması ve fizik tedavi sonucu daha olumlu hale getirebilir.