BURSA ESTETİK® Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Bayraktar☎ 0224 233 5700 
Hemen Arayın Online Randevu

Ortognatik Cerrahi (Isırım Bozuklukları)

Ortognatik Cerrahi ( Isırım Bozuklukları ) | Estetik Plastik ve Rekontrüktif Cerrahi- El Cerrahisi ve Mikro Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Alper Bayraktar

Ortognatik Cerrahi, alt ve üst çene birbirine tam olarak oturmadığında veya dişlerin ağız kapalı pozisyonda birbirleri ile yanlış uyumu durumlarında düzeltmek amaçlı yapılan ortognatik cerrahi uygulamalardır. Ortognatik Cerrahi (Isırım Bozuklukları) tedavisi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzm. Op.Dr. Alper Bayraktar tarafından Bursa ve İstanbul'daki estetik merkezlerimiz de yapılmaktadır.

Ortognatik Cerrahi ( Isırım Bozuklukları )

Dişlerden ve çene yapısından kaynaklanan ağız kapanma sorunları, çene eklemi hastalıkları ve cerrahisi bu cerrahi dalının alanı içerisine girmektedir. Alt ve üst çenenin birbirine ve yüzdeki diğer oluşumlara (burun, gözler, yanaklar) göre uyumsuzluğu, hem görünüm hem de işlevsel açıdan sorunlar yaratmaktadır.

Bu uyumsuzluk ve bozukluklar gelişimsel olabilir ya da hastalık ve kazalar sonucunda ortaya çıkabilir. Böyle kişiler; hem estetik, hem konuşma hem de beslenme problemleri ile karşı karşıyadırlar.
Ortognatik Cerrahi (Isırım Bozuklukları) Çenedeki gelişimsel şekil bozuklukları çok değişik tiplerde olabilir:

  1. Yüz normalden uzun veya kısadır
  2. Diş etleri gülerken çok aşırı görünebilir (gummy smile deformitesi)
  3. Üst çenenin geride olması
  4. Üst çenenin ileride olması
  5. Alt çenenin ileride olması
  6. Alt çenenin geride olması
  7. Üst çenenin geride, alt çenenin ileride olması
  8. Ön dişlerde kapanma kusuru (anterior open-bite)
  9. Alt çenenin yana kayması (laterognati)
  10. Çene ve yüzde asimetrik görünüm
  11. Sadece çene ucunu içeren bozukluklar.

Eğer çenedeki şekil bozukluğu dişleri de içeriyor ise, yani ısırma bozukluğu da var ise (ki çoğunlukla böyledir), yapılacak cerrahi müdahale, sadece çene ucunu içeren bozukluklar söz konusu olduğunda yapılan cerrahi müdahaleye göre daha kapsamlıdır. Bu gibi durumlarda ameliyat öncesinde hasta yaklaşık 6 ay kadar (kişiye göre değişebilir) ortodonti tedavisi görmelidir. Bu tedavi sırasında gerekiyorsa dişleri çekilebilir, dişlerin pozisyonları değiştirilebilir. Ortodonti tedavisinin bittiğinde, dişlerin ameliyat sonrasında birbirine göre konumlarını belirleyen bir splint yapılır. Ameliyat sonunda  dişler bu splinte oturtularak, birbirine göre yeni konumları belirlenmiş olur. Ameliyat sonunda, yeni pozisyonuna getirilen çeneleri tespit etmede kullanılacak yönteme göre, hastanın alt ve üst çenesi  2 ila 8 hafta arasında değişen sürelerde birbirine bağlanır. Bu dönemde hasta sıvı gıdalarla beslenmek durumundadır. Ve diş bakımının iyi yapılması çok önemlidir. Ortodonti tedavisi ameliyat sonrasında da kişiye göre değişmek üzere yaklaşık 6 ay devam etmektedir.
Ortognatik cerrahi iki aşamadan oluşur. Ortodontik tedavide dişlerdeki düzensizlikler giderilmekte ve düzeltici cerrahi ise yanlış konumlanmış çeneleri yeniden yapılandırmaktadır. Bu kombine tedavi protokolü ile yüzün görünümü düzeldiği gibi dişler doğru kapanma pozisyonuna gelerek uygun fonksiyon kazanmaktadırlar.

Ortognatik (Isırım bozuklukları) Cerrahi Sık Sorulan Sorular

Kimler ortognatik cerrahiye ihtiyaç duyar?

Ortognatik Cerrahi'den dişleri uygun kapanma göstermeyen veya çene pozisyonları yanlış olan kişiler fayda görebilirler. Çenelerin gelişimi dereceli bir aşama gösterse de bazı durumlar da alt ve üst çenenin gelişimi farklı hızlarda olabilmektedir. Bunun sonucunda kişinin çiğneme fonksiyonu, konuşması, ağız sağlığı ve yüz şekli etkilenmektedir. Çene yaralanmaları ve doğum anomalileri de çenelerin kapanma pozisyonunu etkilemektedir. Ortodontik tedavi yalnız başına sadece dişlerin konumunu düzeltmektedir. Ancak çenelerin pozisyonu da değiştirilmek isteniyor ise ortognatik cerrahi mutlaka gerekecektir.

Ortognatik cerrahi planlanan hastada değerlendirilmesi gereken durumlar aşağıda belirtilmiştir.

Çiğneme, ısırma ve yutma fonksiyonlarında yaşanan güçlükler, Konuşma problemleri, Kronik çene ve çene eklemi ağrıları, Çenenin kapalı pozisyonunda dişlerin ön tarafta birbiri ile örtüşmemesi, Öne çıkık çenenin varlığı, Solunum problemleri.

Bunlardan bazıları doğumda var olabildiği gibi herediter (genetik) veya çevresel etkenler veya yüze yönelik travma nedeniyle doğum sonrası dönemde kazanılmış problemler halinde görülebilir. Herhangi bir tedavi başlatılmadan önce hastanın kafa grafileri incelenip detaylı bir konsültasyon yapılacaktır. Tedavi öncesi konsültasyon sürecinde, hastanın tedavisi hakkında kafasına takılan tüm soruları hekimleri ile paylaşması gereklidir. Tedavi hakkında detaylı olarak bilgilendirilen hasta hekimleri (diş hekimi, ortodontist ve plastik cerrah) ile beraber tedavinin nasıl yönlendirileceği konusunda karar verecektir.

Ortognatik cerrahide uygulanan teknolojik gelişmeler nelerdir?

Plastik cerrah modern teknikler ve üç boyutlu modeller kullanarak size cerrahi tedavinizin nasıl yapılacağını gösterecektir. Karşılaştırmalı kafa grafileri ve diğer görüntülenme yöntemlerini kullanarak operasyon sonrasında dişlerinizin nasıl kapanacağını ve yenilenecek yüz ifadeniz hakkında size görsel sunu yapacak ve kafanızda yeni görünümünüzün oluşmasını sağlayacaktır. Böylece cerrahi girişim sürecini, bu uzun tedavi protokolünü ve bu tedaviden elde edeceğiniz kazanımları anlamanıza yardımcı olacaktır.

Ortognatik cerrahi hangi yaşta yapılır?

Ortalama 17-18 yaşından sonra yapılabilen bu ameliyatlar için çene gelişimi tamamlanması beklenir. Bayanlarda gelişim daha önce tamamlandığı için 1-2 yıl daha önce yapılabilir. Nefes alma problemleri olan hastalarda ise daha erken yaşlarda ameliyatlar da yapılabilir.

Ortognatik cerrahi ameliyatı öncesi nasıl bir tedavi ve izlem yapılır? 

Yapılacak ameliyat, bir Dişhekimliği üst branşı olan Ortodonti uzmanı ve Plastik Cerrahi uzmanının birlikte takip ve kararı ile planlanır. Hem ameliyat öncesi hem de sonrasında hastanın diş telleri ile ortodontik tedavi olması gerekebilir. Ameliyat öncesi bu tedavi 3 ay-2 yıl arası kadar süre devam etmesi gerekebilmektedir. Bu süre içinde yapılan ortodontik tedavide dişler doğru konuma getirilir; böylelikle ameliyat sırasında alt ve üst çenenin en uygun şekilde düzeltilmesi ve doğru şekilde kapanması yapılabilir. Ameliyatı tekniği ve kemikleri oynatma miktarı çeşitli özel grafilerle ölçülerek karar verilir. Ameliyat planı, özel filmlerde sefalometrik ölçümler yapılarak yapılır. 3 boyutlu model cerrahisi ve 3 boyutlu bilgisayar programlarında ameliyat öncesi çalışmalar yapılır; ölçümler yapılır.

Ortognatik cerrahi hangi yaşta yapılır?

Ortognatik Cerrahi Ameliyatı ve sonrası süreç nasıldır?

Genel anestezi altında ve takriben 2-3 saatlik bir ameliyat sonrası hasta istenilen düzgün  ve estetik çene şekline kavuşur. Ağız içinden yapılan kesilerle, alt ve/veya üst çene kemiklerinde çeşitli düzgün kırıklar yapılır ve planlar doğrultusunda düzeltmeler sonrası titanyum plak ve vidalarla kemikler doğru pozisyonda sabitlenir.

Ameliyat sonrası 1-3. Günlerde dişler birbirine sabitlenir. Dişlerde bulunan özel tellere takılan özel lastikler vasıtasıyla  her iki çenenin 6-8 hafta kadar kapalı olması sağlanır. Bu süre zarfında hastanın kilo kaybetmemesi için  beslenmesine dikkat edilmeli ve özel besleme içecekleri kullanılmalıdır. Ameliyat sonrası bir süre daha ortodontik tedaviye devam edilir.

Sonuçları son derece yüz güldürücü olan çene estetiği ve ortognatik cerrahi yöntemleri, yeterli tıbbi ve cerrahi eğitim almış plastik cerrahi uzmanları tarafından gerçekleştirilmelidir.

Comments  

0 #2 Ortognatik cerrahiTaner Güney 2016-11-22 19:35
27 yaşında kız kardeşimde alt çene önde.daha önce dişleri çürüdüğü için diş yaptırmak istemiş diş hekimi alt çene önde olduğu için uygun diş yapamayız alt çene ameliyatla düzeltilmesi lazım demiş riskli bir ameliyat mı ve ortognatik cerrahi ortalama ücretleri ne kadar tutmaktadır teşekkür ederim
Quote
0 #1 Ortognatik cerrahi ameliyatı tedavisiEzgi Says 2016-11-22 19:33
Merhaba, 18 yasindayim ortodontik tedavi goruyorum bu hafta tel takilacak. Ancak doktorum çene icin genel cerrahi gerekiyor dedi. Alt cenem arkada one alinmasi gerekiyor. Ortognatik cerrahi ameliyatı tedavisi nasıl yapilir, ne kadar sürer ve ucreti nedir ogrenebilir miyim
Quote

Add comment


Op.Dr.Alper Bayraktar

Bizi takip etmeye devam edin. Yeniliklerimizden ilk önce siz haberdar olun.

SOSYAL MEDYA:

    

Bursa Estetik

Lütfen daha iyi bir hizmet için bilgi almak istediğiniz konularda bizimle irtibata geçin::
  info (@) bursaestetik.com.tr
  +90 224 233 57 00
  +90 224 233 58 00
 © Design Bursa Web Tasarım

© Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif operasyonlar hakkında yanıltıcı ve kulaktan dolma bilgilerden arındırılmış, dünya tıp literatürü göz önünde bulundurularak hazırlanmış bilimsel bilgileri bulabileceğiniz bu sitede Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Bayraktar aklınıza takılabilecek her türlü soruya kendi tıbbi ve etik  anlayışı doğrultusunda cevap vermeye çalışmıştır.

Bu sitede okuyacağınız tüm yazılar Op. Dr. Alper Bayraktar tarafından bizzat kaleme alınmış kişisel görüşleri de içermektedir.

Site telif hakları yasalarınca korunmaktadır ve içeriğin sahibinden habersiz kopyalanması, dağıtımı ve değiştirilmesi yasal  süreçleri başlatacaktır. Telif hakları ihlali durumunda site içeriğini kopyalayanlar tüm bu koşulları kabul etmiş sayılırlar.