Yara Bakımı ve Tedavisi Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi hem (trafik kazası, travma), şeker hastalarında oluşan yaraların tedavisi, yatalak hasta yaralarının tedavisi, her türlü bakım gerektiren yaranın tedavisi, yara izleri, silinmesi, lazer tedavileri, yarakonusunda danismanlik ve lazerle yara, yanık ve jilet izlerinin tedavisi, lazerle yanık ve yara izlerinin tedavisi, varis ülserleri tedavisi, akut olarak ortaya çıkan yaralar hakkında Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzm. Op.Dr. Alper Bayraktar tarafından Bursa ve İstanbul'daki estetik merkezlerimiz de bilgi verilmektedir.
Yara Ve Yara İzi
Yara izlerini tamamen ortadan kaldırmak mümkün mü?
Tıbbın bugün geldiği nokta itibarıyla yara izlerini tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Ancak pek çok yaranın daha iyi gözükmesi için yapılabilecek şeyler vardır. Plastik cerrahlar kendilerine has tekniklerle genelde yarayı mümkün olduğu kadar küçültmeyi, göze batmayacak şekle getirmeyi, yaranın yönünü ve yerini değiştirerek daha iyi gizlemeyi başarabilirler. Ama yarayı tamamen ortadan kaldırmayı başaramazlar.
Hangi tür izler için plastik cerraha başvurmalıyım?
Bunu önceden söylemek çok zordur. Benim tavsiye edebileceğim, vücudunuzda beğenmediğiniz herhangi bir iz için bir plastik cerrahın görüşünü alın. Bu, bir ameliyata bağlı, geçirilmiş bir kazaya bağlı veya yanığa bağlı bir iz olabilir. Eğer izi daha iyi duruma getirmek için yapılabilecek şeyler varsa, bunu öğrenmiş olursunuz.
Ne zaman bir plastik cerraha başvurmalıyım?
İdeali yaralanma olur olmaz başvurmaktır. Yaraya ilk müdahale eden, dikiş atan veya pansuman yapan kişi plastik cerrah olursa sonuç daha iyi olacaktır. Ancak acil bir durumda bu çoğu zaman mümkün olamamaktadır. Bu durumda mümkün olan en erken dönemde bir plastik cerraha danışabilirsiniz. Eğer yaraya ikinci bir müdahale söz konusu olursa genelde doktorunuz yara iyileşmesi tamamlanana kadar yaklaşık altı ay beklemeyi uygun görecektir. Bazı durumlarda bu süreyi beklemek gerekmeyebilir.
Normalden kabarık ve kızarık iyileşen yaralar için ne yapılabilir?
Bu kabarık yaralar (hipertrofik skar, keloid) için de cerrahi yapılabilir, ama tek başına cerrahi yeterli değildir. Bu tür yaraları yakın takipte tutmak ve cerrahi sonrasında ek iğnelerle, ilaçlarla ve pansuman yöntemleriyle en iyi sonucu almaya çalışmak gerekir.
İz düzeltme ameliyatları nasıl yapılır, sonuç ne kadar sürede alınır?
Bu tür ameliyatlar genelde lokal anestezi ile yapılmaya uygundur. Bu durumda sadece birkaç iğne batışı hissedersiniz. Ameliyat bölgesi iyice uyuştuktan sonra ağrı duymazsınız. İşlem sonunda da eve gidebilirsiniz. Yaranız, dikişler alındıktan sonra bile 1-2 ay süreyle eskisine göre daha kızarık ve daha kötüymüş gibi gözükebilir. Ama her şey yolunda giderse 2-3. aylardan sonra kızarıklık yavaş yavaş geçer ve 6. ayda yara oldukça iyi bir görünüm alır.
Yanık yaralarının tedavisinde nelere dikkat etmek gerekir?
Yanık acil bir durumdur. Yanığın derinliğine, yerine, kapladığı alana ve hastanın yaşına göre yatırılarak tedavisi gerekebilir. Bu yüzden zaman geçirmeden bir plastik cerrahın veya yanık konusunda deneyimli bir genel cerrahın veya acil hekiminin değerlendirmesi gerekir. Bazı yanıklar sadece pansumanla iyileşebilirler, bazılarına da erken dönemde cerrahi müdahale gerekir. Bu konuda plastik cerrahınız size gerekli tavsiyelerde bulunabilir.
Yanığa bağlı izlerin tedavisi için 18 yaşına kadar beklenir mi?
Hayır, bu tamamen yanlış bir inanıştır. Hasta kaç yaşında olursa olsun muhakkak bir plastik cerrah tarafından değerlendirilmelidir. Eğer beklenecekse, ne kadar beklenmesi gerektiğini size bir plastik cerrah söylemelidir. Bazı durumlarda beklemek gereksiz zaman kaybı olur, bazen de tedavi gecikeceği için beklemenin hastaya zararı dokunur. 18 yaşına kadar bekleyenlere estetik-plastik cerrahi mucize vaat etmemektedir.
Yanığa bağlı izlerin tedavisinde neler yapılabilir?
Eğer yanık ciltte derin bir tahribat yapmışsa iz bırakarak iyileşecektir. Tüm izlerde olduğu gibi yanık izlerini de tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Tam aksine estetik açıdan yanığa yapılabilecek kısıtlı düzeltme imkânı vardır. Eğer yanık saçlı alanlarda kısmen kayıplar oluşturmuşsa, yüzde, göz çevresinde, ağız kenarlarında çekintiler ve şekil bozuklukları oluşturmuşsa, eklemlerin hareketini engelleyen, çocuklarda büyümeyi engelleyen çekintiler oluşturmuşsa müdahale edilebilir. Yanık alanlarda ileri derece kabarıklık, açılıp kapanan yara veya bariz renk değişiklikleri varsa yine müdahale edilebilir.
Yanık alanlarda açılıp kapanan yaralara müdahale gerekli midir?
Evet gereklidir. Bu yaralar o bölgede cildin sağlıklı olmaması nedeniyle oluşur. Eğer bu sağlıksız cilt sağlıklı dokularla yenilenmezse yıllar içinde bu bölgede kanserleşme ihtimali mevcuttur.