BURSA ESTETİK® Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Bayraktar☎ 0224 233 5700 
Hemen Arayın Online Randevu

Karpal Tünel Sendromu (Bilekte Sinir Sıkışması)

Karpal Tünel Sendromu (Bilekte Sinir Sıkışması) Ameliyatı ve Tedavisi | Estetik Plastik ve Rekontrüktif Cerrahi- El Cerrahisi ve Mikro Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Alper Bayraktar

Karpal tünel sendromu (bilekte sinir sıkışması), parestezi, ağrı, uyuşma ve diğer belirtilerin neden olduğu bir medyan nöropati tuzağıdır. Karpal tünel sendromu ellerini fazla ve zorlayarak kullanan kişilerde daha sık görülür. Karpal tünel sendromu daha çok kadınlarda ve 40-60 yaş arasında daha sık görülür. Estetik Plastik ve Rekontrüktif Cerrahi - El Cerrahisi ve Mikro Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Alper Bayraktar tarafından Karpal tünel sendromu tedavisi Bursa ve İstanbul'daki estetik merkezlerimiz de yapılmaktadır.

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal Tünel Sendromu bir ya da her iki elin ilk üç parmağını tutan ilerleyici özellik gösteren hareket sırasında etkilenen el parmaklarında, bazen de kola doğru yayılan ağrı ve uyuşukluğun arttığı bir durumdur. Genellikle elin ortasında bulunan median sinirin bası altında kalması sonucu ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlükle kendini gösterir. Bu sinir bileğimizde Karpal Tünel olarak bilinen küçük bir kanaldan geçerek dağılır. Bu yüzden hastalıkta bu kanalın adı ile anılır.

Bu rahatsızlığın ilk başlangıç şekli, özellikle hanımlarda el bileğini kullanarak yapılan hareketli işlerde uyuşukluğun meydana gelmesi ve özellikle ilk üç parmakta elektrik çarpar gibi bir elektriklenmenin hissedilmesidir. Karpal Tünel Sendromu'nda hastalar genellikle geceleri ağrıların artmasından ve yanma tarzı bir acının kişiyi uykudan uyandıracak kadar fazla olmasından şikayet ederler. Tabiki bu durum hastalığın ilerlemesi ile doğru orantılı olarak farklılık arz eder.

Karpal Tünel Sendromu'na Kimler de Rastlanır?

Genellikle 40 - 50 yaş arası hanımlarda daha sık görülür. Gerek iş icabı, gerek hobi olarak el bileğiyle tekrarlayan işlerle meşgul olanlar bu sendromun kurbanları olabilirler. Örnekleme yaparsak marangozlar, fırça kullanarak boya veya resim yapanlar, tenis oynayanlar, elleriyle sıklıkla bulaşık yıkayanlar, şöförler ve benzeri şekilde el bileğini tekrarlayan hareketlerle meşgul olanları sayabiliriz. Hanımlarda hamilelik sırasında da görülür. Bu durum geçicidir. Doğumu müteakiben birkaç hafta içerisinde normale döner. Ayrıca hipotiroidi olan kişilerde de geçici olarak rastlanabilir. Ayrıca alkol alanlarda, şeker hastalığı ve damarsal hastalıklarında normal durumlardan daha sık görülebilir.

Karpal Tünel Sendromu Teşhisi Nasıl Konulur?

Hastanın şikayetlerini anlatmasıyla klasik olarak teşhis konulabilir. Çünkü tipik bir öyküleri vardır; bunlar zaman zaman gelip geçici fakat genellikle giderek artan ilk üç parmağın yarısında uyuşukluk, ellerini biraz sallamak suretiyle geçen gece ağrıları, ilk yani başparmağa ait kaslarda erimeyi takip eden zamanlarda güçsüzlük. El ve kollarda uyuşukluk, ağrı kuvvet kaybı vardır. Hastanın muayenesi ile bu klasik şikayetler doğrulanır. İlave olarak el bileğinde karpal tünelin bulunduğu yere refleks çekici ile vurulduğunda, hasta el parmaklarında elektrik çarpma yani bir şok benzeri bir yanıt alınır. Bu Tinel's Sing olarak bilinir. EMG testi ile % 90 oranında kesin tanı konulabilir. Bazen hastalığın başlangıç döneminde, hastalar şiddetli ağrıdan şikayetçi olsalar bile EMG testi normal çıkabilir. Bu testin müsbet bir bulgu verebilmesi için hastalığın başlangıcından itibaren en az 1 - 6 ay bir süre geçmesi gerekir.

Karpal Tünel Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavide esas olan Karpal tünelin sertleşebilmesidir. Bu da cerrahi olarak ligaman(bağ)  kesilerek median sinir üzerindeki bası ortadan kaldırılır.
Konservatif Tedavi: Ancak orta veya hafif derecedeki ağrı ve uyuşukluk varsa konservatif tedavi denenebilir.Bu da geceleri elin yüksek bir yere konularak istirahata sevk edilmesi yanı sıra analjezik etkili antienflamatuar ve yanında yararının tartışıldığı özellikle içerisinde B6 vitamini bulunan B kompleks vitaminleri verilir. El ve kolundaki ağrı nedeni ile el bileğini sıkıca saran kişiler farkında olmadan sinire daha çok bası yaparak hastalığın daha hızla ilerlemesine bilinçsizce katkıda bulunmuş olurlar. Böylece daha kısa sürede adele erimesi gelişir. Gece ağrıları daha da artar.

Cerrahi Tedavi: İlaç tedavisi ile şikayetleri geçmeyen hastalara daha fazla zaman geçirmeden yani sinir harabiyeti daha fazla artmadan cerrahi tedaviye alınmalıdır. Cerrahi olarak sinir üzerindeki bası ortadan kalktığında sinir üzerindeki harabiyette daha fazla ilerlemeden duracaktır ve sinir fonksiyonda anlamlı iyileşme süratle görülecektir. Kesi elin orta hattında el kıvrım çizgileri arasında yapılmalıdır. Bu cerrahi müdahale için hastanın hastanede yatması gerekmez. Ayaktan gelen bir hastada lokal anestezi ile o bölge uyuşturulur. Kısa süre içerisinde median sinirin üzerindeki karpal ligaman (karpal bağ) kesilerek sinir serbestleştirilmiş olur. Bu müdahale klasik olarak yapıldığında biraz büyükçe kesi yapılır. Ancak günümüzde ameliyat mikroskobu ve mikrocerrahi teknik ile küçük bir kesi ile bu işlem gerçekleştirilmektedir.

Karpal Tünel Sendromu Ameliyatı Sonrası Takip

Genel olarak ameliyatı takip eden ilk iki gün eli istirahat ettirmeli ve yüksek bir yerde tutmalıdır. Eğer vaka çok geç gelmiş ve sinirdeki harabiyet çok ileri derecede ise uyuşukluk ve ağrı bir süre devam edebilir. Zaten günümüzde bu işlem Mikrocerrahi teknikleri ile yapılmakta olup muhtemel komplikasyonlar görülmemektedir. Ameliyat gecesinden itibaren nazik olarak eksersizlere başlanmalı, her bir parmağı ayrı ayrı oynatmalı ve yavaşça yumruk yapmalıdır.

Karpal Tünel Sendromu Ameliyatı Sonrası İyileşme

Hastalar normal aktivitelerine 10 gün ile 3 hafta arasında dönebilirler. Periferik sinirler yaklaşık olarak her ay 1 cm kadar bir iyileşme gösterirler. Bundan dolayı sinirin harabiyet derecesine göre cerrahi müdahale sonrası iyileşme 6 ay ile 2 yıl arasında değişir. Geç kalındığında parmak kaslarında atrofi gelişmiş ise bu durum tekrar eski halini alması oldukça zordur. Yinede parmaklarındaki kuvvet kas erimesine rağmen eski gücüne kavuşabilir. Üç ay sonra tenis oynayabilir. Fakat yinede el bileği kuvveti harcayacağı durumlarda bileklik kullanılması tavsiye edilir.

Add comment


Op.Dr.Alper Bayraktar

Bizi takip etmeye devam edin. Yeniliklerimizden ilk önce siz haberdar olun.

SOSYAL MEDYA:

    

Bursa Estetik

Lütfen daha iyi bir hizmet için bilgi almak istediğiniz konularda bizimle irtibata geçin::
  info (@) bursaestetik.com.tr
  +90 224 233 57 00
  +90 224 233 58 00
 © Design Bursa Web Tasarım

© Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif operasyonlar hakkında yanıltıcı ve kulaktan dolma bilgilerden arındırılmış, dünya tıp literatürü göz önünde bulundurularak hazırlanmış bilimsel bilgileri bulabileceğiniz bu sitede Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Bayraktar aklınıza takılabilecek her türlü soruya kendi tıbbi ve etik  anlayışı doğrultusunda cevap vermeye çalışmıştır.

Bu sitede okuyacağınız tüm yazılar Op. Dr. Alper Bayraktar tarafından bizzat kaleme alınmış kişisel görüşleri de içermektedir.

Site telif hakları yasalarınca korunmaktadır ve içeriğin sahibinden habersiz kopyalanması, dağıtımı ve değiştirilmesi yasal  süreçleri başlatacaktır. Telif hakları ihlali durumunda site içeriğini kopyalayanlar tüm bu koşulları kabul etmiş sayılırlar.