Estetik Plastik ve Rekontrüktif Cerrahi uzmanı Op. Dr. Alper Bayraktar tarafından boyun estetiği ve Gıdı estetiği çene altındaki gıdı ve boyun kırışıklıklarının veya deformeleri onarmak, boyun sarkmaları ile detaylı bilgi Bursa ve İstanbul'daki estetik merkezlerimiz de verilmektedir. Yaşlılıkla oluşan boyun sarkmasına karşı boyun estetiği ameliyatları, boyunda cilt sarkmaları ve bunlarla ilgili estetik ameliyatlar için bizi arayınız.
Boyun Estetiği
Estetik boyun germe operasyonları tek başına olduğu gibi estetik yüz germe ameliyatı ile birlikte de uygulanır. Estetik yüz germe ameliyatında yapılan ameliyat kesisi kulak arkasından saçlı deriye doğru uzatılır. Boyun cildi ve kasları ayrılarak yukarıya doğru gerdirilir. Fazlalık deri kesilerek çıkarılır ve tekrar yerine dikilir. Boyundaki kırışıklıklar ve sarkma giderilir, çene açısı belirginleştirilir, gergin ve estetik bir boyun görünümü sağlanır.
Boyun germe ameliyatı kesisi, kulak arkasında kaldığı için, dışarıdan bakıldığında görünür bir iz kalmaz. Çenenin alt kısmında yağlanma, boyun kaslarında gevşeme ve bunlara bağlı sarkma olduğunda gıdı bölgesini de ayrıca düzeltmek gerekebilir. Buradaki yağlar ya liposuction ile emilerek çıkarılır, ya da çene ucunun hemen gerisinden 3 cm kesilerek gıdı gölgesine girilir ve yağlar kesilerek çıkarılır. Yağların çıkarılmasından sonra gevşemiş olan boyun kasları ortaya doğru yaklaştırılarak birbirine dikilir. Böylece kaslar sıkılaşmış olur ve yağlar da alındığı için sarkmadan eser kalmaz.
Son zamanlarda estetik boyun germe ameliyatları için özel olarak tasarlanmış dokuları asıcı materyaller de kullanıma girmiştir. Bu malzemeler, ameliyat kesilerinin içinden sokularak yerleştirilir, üzerinde bulunan dikensi çıkıntılar sayesinde dokuları tutar, yukarıya doğru çekilerek sabitlendiğinde üzerinde taşıdığı boyun dokularını yukarıda asılı olarak tutarlar. Böylece sarkmalar da düzelmiş olur. Ancak bu yöntem gıdı altında yağ birikimi de olan hastalar için tek başına uygulandığında yeterli olmaz.
Boyun Estetiği Sık Sorulan Sorular
Yaşlanmayla birlikte boyunda oluşan değişimler nelerdir?
Yaşlanmayla birlikte boyun derisi gevşer ve sarkar. Derinin altındaki kas dokusu da aynı değişikliğe uğradığından boyunda enine ve boyuna katlantılar oluşabilir. Çeneyle boyun arasındaki açı, gençlikte daha diktir. Yaşla birlikte bu açı genişler. Eğer çene altına yağ birikimi de olduysa bu açı daha da genişler ve gerdan oluşur.
Gerdan oluşumu sadece yaşla mı ortaya çıkar?
Şart değil. Bazı kişilerde genç yaşta da çene ve boyun arası açı geniştir. Bu tamamen yapısal bir durumdur. Yaşı ileri olan bazı insanlarda da boyunda yaşlılık belirtileri olmasına rağmen gerdan görünmez.
Boyun ameliyatlarının yüz gençleştirme deki önemi nedir?
Yüz, boyun üzerinde yükselen bir yapıdır. Estetik bir bütünlük için birlikte değerlendirilmesi gerekir. Her durumda olmasa bile çoğu zaman birlikte müdahale, alınacak sonucu daha anlamlı kılar. Ancak, nispeten daha genç yaşta, asıl sorunu gerdan bölgesinde olan hastalara, sadece bu bölgeye müdahale ile de başarılı sonuç elde edilebilir.
Gerdan düzeltilmesi için yapılabilecek ameliyatlar nelerdir?
Çeneyle boyun arasındaki açıyı dikleştirmek için genelde iki yöntemden biri seçilir. Bu bölgede yağ birikimi fazlaysa liposuction yapılabilir. Bir diğer yöntem de çenenin hemen altından yapılan 3,4 cm.lik bir kesiyle söz konusu yağların açık yöntemle alınmasıdır. Eğer boyundaki kaslarda gevşeme varsa bu yöntemle kaslara da müdahale ederek gerginleştirmek de mümkün olur.
Boyun germe ameliyatı nasıl yapılır?
Bu ameliyat aslında yüz germe ameliyatının devamı niteliğindedir. Lokal veya genel anestezi tercih edilebilir. Birlikte yapıldıkları takdirde ek kesi gerekmez. Kulak önünden başlayan, kulak memesinin hemen altından kulak arkasına kıvrılan ve oradan da saçlı derinin içine doğru ilerleyen bir kesi yapılır. Cilt altındaki kas dokusu gerginleştirilir, cilt gerdirilerek fazlası çıkarılır ve yeniden şekillendirilir. Aynı seansta, eğer gerekliyse çene altı kesisiyle gerdan bölgesine müdahale etmek de mümkündür. Ancak, nispeten daha genç yaşta, asıl sorunu gerdan bölgesinde olan hastalara, sadece bu bölgeye müdahale ile de başarılı sonuç elde edilebilir.
Ameliyat sonrası iyileşme dönemi nasıldır?
Genelde aynı gün eve çıkabilirsiniz. Şiddetli ağrı pek beklenmez, hatta ameliyatın özelliğinden ötürü başlangıçta birkaç hafta süreyle ameliyat bölgesinde his kaybı olur. İlk birkaç gün içinde şişlik ve morarma normaldir. Bu şikâyetleri en azda tutmak için özel bandajlar ve soğuk uygulaması faydalıdır. Genelde iki gün sonra banyo yapılabilir. İlk 5-6 gün içinde şişlik ve morarmalar oldukça geriler, ancak tamamen geçmesi 3 hafta kadar sürebilir. Dikişler 5-7. günlerde alınır ve bu süre içinde işinize dönebilirsiniz.
Ameliyat sonucu oluşabilecek istenmeyen durumlar nelerdir?
Ameliyat alanında kanama görülebilir. Eğer iyileşmeyi bozacak kadar kanama olursa biriken kanı boşaltmak için müdahale gerekebilir. Enfeksiyon nadirdir. Dikiş hatlarında iyileşme gecikmesi ve doku kaybı olursa yara izleri belirgin hale gelebilir.
Comments