Estetik ve Altın Oran
“Altın oran kavramı ve bu kavramın gizemi nedir?” diye düşündüğünüz olmuştur. Belki de bu kavramı ilk defa duymuşsunuzdur. Peki,nedir altın oran, nereden çıkmıştır, pratik hayatta kullanımı var mıdır? Doğada rastlanan bir kavram mıdır, yoksa öylesine ortaya atılmış, zorlama ve yapay bir kavram mıdır?
Evrende ve doğada her yerde altın oran var. Galaksilerin spiral yapısından istiridyenin kabuğuna kadar…İnsan tarafından fark edilmesi ise 3000 yıl öncesine gidiyor. Altın oranı ilk olarak Mısırlılar fark etmişlerdir. Mısır piramidleri, Atina’daki Parthenon tapınağı, Michalengelo’nun David heykeli, Mona Lisa, Paris’teki Notre Dame Kathedrali bu oranın göz önüne alınarak yapıldığı eserlerden bazıları.
Altın Oran Nedir?
Altın oran, 1 sayısına eklendiğinde kendi karesine eşit olan iki sayıdan biridir. Başka bir ifade ile altın oran 1,618033.... olarak devam eden ondalık sayıdır. Felsefik anlamda altın orana "göz nizamının oranı" da diyebilirim.
Tarihte de görülebileceği gibi sanatçılar bu özelliği kullanıp göze güzel görünen eserler meydana getirmişlerdir. Örneğin Mona Lisa, Mısır piramidleri, Atina’daki Parthenon tapınağı, Michalengelo’nun David heykeli, Paris’teki Notre Dame Kathedrali.
Sanatta, doğa da hatta yaşayan organizmalar da bile görünen bu ilgi çekici oran çoğu kişi tarafından yüce bir Yaratıcı'nın varlığının ispatı olarak görülür. Yaratıcının varlığının ispat edilmesinin gerekip gerekmediği tartışmasını konu dışı olması nedeniyle bir yana bırakıyorum.
İnsan vücudunda altın oran
İnsan y üzü, insan bedeni, Akciğerler, Kalp Atışları, İşitme ve Denge Organı hatta DNA gibi insan vücudunda bu konunun araştırmasının yapıldığı çoğu organ ve yapıda bu oranlara rastlamak mümkün.
İnsan vücudunda altın oran için verilebilecek ilk örnek, göbek ile ayak arasındaki uzaklık bir birim olarak kabul edildiğinde, insan boyunun 1,618 e karşılık gelmesidir. Bunun dışında vücudumuzda yer alan diğer bazı altın oranlar şöyledir: Parmak ucu-dirsek arası / El bileği-dirsek arası; Omuz hizasından başucuna olan mesafe / Kafa boyu; Göbek-baş ucu arası mesafe / Omuz hizasından baş ucuna olan mesafe; Göbek-diz arası / Diz-ayak ucu arası.
Estetik ve Altın Oran
Estetik dünyasının temel felsefesine göre; “iyi oranlanmış her şey güzeldir”.İnsan yüzünde de birçok altın oran vardır ki özellikle bu konu yüz estetiğini daha çok yakından ilgilendiriyor. Ancak bu oranlandırma, bilim adamları ve sanatkârların beraberce kabul ettikleri "ideal bir insan yüzü" için geçerlidir. Yani her insanda bu oran tam doğru olmayabilir.
Örneğin üst çenedeki ön iki dişin enlerinin toplamının boylarına oranı altın oranı verir. İlk dişin genişliğinin merkezden ikinci dişe oranı da altın orana dayanır. Bunlar bir dişçinin dikkate alabileceği en ideal oranlardır. Bunların dışında insan yüzünde yer alan diğer bazı altın oranlar şöyledir: Yüzün boyu / Yüzün genişliği; Dudak- kaşların birleşim yeri arası / Burun boyu; Yüzün boyu / Çene ucu-kaşların birleşim yeri arası; Ağız boyu / Burun genişliği; Burun genişliği / Burun delikleri arası; Göz bebekleri arası / Kaşlar arası. Bu oranlar daha da arttırılabilir.
Şahsım adına bende estetik cerrahinin konusu olan insan bedeni ve bedenin tüm bütüncül parçalarının, araştırma aşamasında olup bilinmeyen ya da araştırılıp matematiksel olarak ispatlanmış bu oranlarla yapılandırıldığını, başarının ve mükemmelin bu oranlarda saklı olduğunu düşünüyorum, siz ne dersiniz ?