Dünya'da ve Türkiye'de uygulanan son saç ekimi tekniği olan Folliculer Unit Ekstraksiyonu yani FUE, hem saçı alırken hem de alınan saçı ekerken doğal sonuçlar elde etmemizi sağlayan bir saç ekimi tekniğidir.
Saç Ekimi
Saç Ekiminde Son Teknoloji Fue
Fue Tekniği Foliküler Ünite Ekstraksiyonu (FUE)
Folliculer Unit Ekstraksiyonu yani FUE, hem saçı alırken hem de alınan saçı ekerken doğal sonuçlar elde etmemizi sağlayan bir saç ekimi tekniğidir.
FUE ile tüm saç ekimi girişimlerinde olduğu gibi saçlı bölgeden tek tek alınan canlı saç köklerinin saçsız olan bölgeye transferinin gerçekleştirilmesi işlemine FUE Tekniği denilmektedir.
FUT yönteminden farklı olarak bu yöntemde Foliküler üniteler (greft) doğrudan derinin kök seviyesinden özel pançlar, mikro motorlar ya da günümüz saç ekiminin en son teknolojik yeniliği olan saç ekim robotu ile tek tek çıkarılmasıdır. Bu yöntem "non-invasive" olarak bilinir.
FUE' de donör alanda neşter kullanılmaz, dikiş atılmaz ve köklerin alındığı bölgede gözle görülür bir iz kalmaz, hastaya hiçbir komplikasyon oluşturmadan, günlük yaşamından alıkoymadan saçsızlık sorunu yaşayanları yeniden saçlarına kavuşturur.
FUE'de ve FUT'ta çıkarma yöntemleri farklıyken elde edilen köklerin yeni yerlerine yerleştirilmesi tamamen aynıdır.
Bursa Saç ekimi
Bursa Estetik Saç Ekim Merkezi olarak FUE tekniği ile bir seansta 1500-3500 adet Foliküler ünite (greft), 3750-8750 adet saç teli nakli gerçekleştirmekteyiz.
Yeniliklerin öncüsü bir kurum olarak çağdaş estetik cerrahiyi sanatla buluşturarak, saçsızlık problemleri yaşayan kişilere bu sorundan kurtulmaları için çığır açan, doğal sonuçları nedeniyle diğer saç ekimi yöntemlerini geride bırakan, devrim niteliğinde saç ekim robotu ile ekimlerimizi gerçekleştirmekteyiz.
FUE Tekniği ile Saç Ekimi Yönteminin Uygulanışı
Kısaca FUE yöntemini anlatacak olursak;
-Saç Ekimi için gerekli olan sağlıklı köklerin toplanacağı bölgedeki saçlar, 1 numaraya kısaltılır.
- Operasyon sırasında acı hissedilmemesi için, lokal anestezi ile bu bölge uyuşturulur.
-Özel iğne uçları bulunan (0,7 –0,8 mm’ye varan özel iğne uçları) mikro motorlarla tekli, ikili veya üçlü saç kök gruplarının içinde bulunduğu greftler toplanmaya başlar. Yapılan bu otomasyon, greft kaybını minumuna indirir. Bu şekilde saç kökleri olabilecek en verimli biçimde toplanır ve greflerin toplanmas süresi ile operasyon süreleri kısalır.
Operasyondan hazır bekleyen diğer bir ekip, bu grupları ayırır.
- Saç ekimi gerçekleştirilecek bölgeye lokal anestezi uygulanır.
- Saçın doğal açısına ve yönenüne göre ekim yapılacak bölgede, köklerin yerleştirileceği mikro kanallar açılır.
-Diğer ekibin gruplandırdığı greftlerin deriye ekimi safhasına geçilir. Burada en önemli nokta, greftlerin saç çıkış yönüne uygun ekilmesidir.
- Ön saç çizgisini oluşturmak için, toplanmış olan tekli greftler ön tarafa ekilir. İkili, üçlü greftler, doğal saç sıklığını sağlamak için arkaya doğru ekilir ve saç ekimi böylece tamamlanmış olur.
Donör alan
Donörün ayrıntılı görüntü: | Donörün ayrıntılı görüntü: |
Tedaviden önce vericinin ayrıntılı görüntüsü
|
Bir hafta sonra değerlendirildi. koyu renkli alanlar greft söküldüğü noktalardır.Görünen küçük tüyleri (mavi oklar) ile belirtildiği gibi, bu karanlık bölgelerde, saç çıkma bulundu. |
Hemen işlem sonrasında donör detay.Mikroskobik delikler neredeyse tamamen iyileşmiş. | Bir haftalık tedavi (büyük resim) sonra.Karanlık noktalar (kırmızı oklar) Bazı hatta küçük tüyleri içermez. Bu doku yeniden büyüme daha büyük bir miktarda çıkarıldığı, bu alanda, daha yavaş gider. |
Fue Tarihi
İlk olarak Avustralyalı doktor Wood’s tarafından tarif edilen ve literatüre 2002 yılında giren FUE (=follicular unite extraction) yönteminde cerrahi bistüri ile saçlı derinin kesilmesi ve dikişle bu alanın kapatılması söz konusu değildir. Burada 0.5-0.8 milimetrelik çok ince “punch”lar kullanılarak (borucuk şeklinde bir ucu keskin aletler) ciltte küçük bir kesi yapılmakta ve kıl foliküler üniteleri tek tek çıkarılmaktadır.
Temel olarak fut ve fue teknikleri arasında sadece saç foliküllerinin elde edilmesi açısından bir fark olduğu algılansa da aslında iki operasyonun sonuçları arasında da farklılık vardır. Bu teknik ilk olarak kullanılmaya başlandığında, daha çok önceki operasyonlara bağlı izlerin kapatılmasında ve kısa saç kullanan kişilerde tercih edilmekteydi. Fakat daha sonra teknik geliştikçe fue operasyonları ile alınabilecek saç folikül sayısı tecrübeli ellerde iki katına çıkmıştır.
Ayrıca greftler alınırken çok ince uçlar kullanıldığından daha ince ve tekli greftler elde edilmekte ve ekim sonuçları daha sık ve doğal durmaktadır. Ancak fue tekniğinde saç foliküllerinin alınabilmesi için tüm verici sahanın kısa şekilde traş edilmesi gereklidir.
Biz kliniğimizde artık gerekli olmadıkça ( saçlarının traşlanması sosyal ve iş yaşamını olumsuz etkileyebilecek kişilerde) fut yöntemini tercih etmiyoruz . Çünkü fue yöntemi ile çok daha fazla greft çıkarabiliyor ve daha doğal ekimler yapabiliyoruz.
Eskiden fut yöntemi uyguladığımız hastalarımızda operasyon sonrası 6-12 aylık dönemde kesi üzerinde hissiz bir bölge oluşmaktaydı. Bunun sebebi ise kesiye bağlı olarak oluşan sinir travmaları ve iyileşme dönemiydi. Fue yönteminde bunları artk görmüyoruz ve hastalar operasyon sonrasında ağrısız ve rahat bir dönem geçirmekteler.
Fut yönteminde, greftlerin masa üzerinde enseden alınan saçlı deri parçasından kesilerek hazırlanması safhasında bazı kökler zarar görebiliyor ve sağlıklı greft sayısı azalabiliyordu. Ama fue yönteminde bu hasar tecrübeli ellerde çok azdır. Ayrıca alınan greftler daha ince ve az epitel ihtiva ettiğinden kanlanma ve yaşama oranları da artmıştır.
İyileşme dönemi fue tekniğinde Fut tekniğine oranla çok daha kısadır. Çünkü fue tekniğinde deride oluşturulan çok minik delikler birkaç gün içinde kendiliğinden kapanırken , fut tekniğinde oluşturulan büyük kesinin tam iyileşmesi daha uzun bir süreçtir. Fut tekniğinden sonra ensede oluşan gerginlik , hastanın günlük kafa hareketlerini zorlayabilir ve rahatsızlık verir. Oysa fue tekniğinde bunlar söz konusu değildir.
Fue tekniğinde kesi yapılmaksızın saç veya kıl folikülleri elde edildiğinden, gerekli durumlarda vücut kılları da aynı yöntemle alınabilir ve ekilebilir. Burada tercih her zaman saç kılları olmalıdır. Bazen kaş ekiminde yada daha ince kıllar gerekli olduğunda ense kökündeki ince yapılı saç kökleri de bu şekilde alınabilir.
FUE Tekniği ile İlgili Temel Bilgiler:
- Greftlerin toplandığı alandan doku almadan, sadece ilgili kök hücresi üzerinde birebir çalışılır.
- Saç kökleri toplanan alanda dikiş yada kesme işlemi olmaz. Sadece köklerin toplandığı alanda 1mm’den küçük çaplı minik sıyrıklar oluşur. Bu sıyrıklar birkaç günde kapanır ve iz bırakmadan iyileşir.
- FUE tekniği kullanılara ense bölgesinden toplanan greftler, sadece saç ekiminde değil, kaş, bıyık, sakal transferinde de kullanılabilir.
- Operasyon esnasında, sağlan saçın bulunduğu gölgenin durumuna ve ekilecek kök sayısına göre, bir seferde ortalama üç bin veya daha fazla saç kökü toplanabilir.
- Her greftte 1 – 3 saç teli bulunur. 1 greft saç, ortalama 2,5–3 saç teli kabul edilir.
- Toplandıktan sonra elde edilen kök sayısına ve ekilecek alanın büyüklüğüne göre santimetrekare başına 30 ila 60 saç kökü ekmek mümkündür.
- Bu yöntemin tercih edilmesinin bir diğer nedeni ise, operasyonu takip eden günlerde ağrının az olması ve ve iyileşme sürecinin kısa olmasıdır.
PRP’li FUE tekniği ile Saç Ekimi Nedir?
PRP (Platelet Rich Plazma) tedavisinin amacı, öncelikle saçın dökülmesini durdurmak, dökülmeye yüz tutan saç köklerini, incelmiş, saç tellerini harekete geçirmek, saçların eski sağlığına dönmesine yardımcı olmaktadır.
PRP tedavisinin saç ekiminde uygulanmaya başlanmasıyla birlikte bu iki teknik -Fue tekniği ile saç ekimi – birlikte kullanıma başladı ve oldukça olumlu sonuçlar alındı.
Öncelikle saç ekimi yapılan hastadan kan alınıyor ve özel bir işleme tabi tutuluyor. Saç ekimi operasyonu esnasında, saç ekiminin uygulanacağı alana yine özel bir yöntemle uygulanıyor.
Foliküler Ünite Ekstraksiyonu'nun (FUE) Tercih Edilmesindeki Nedenler
Saç ekimi operasyonundan sonra, ekilen saçların çıkmasının ardından kişi çok rahat saçlarını kısa kestirebilir ve kazıtabilir. Ekilen bölgede ve saç köklerinin alındığı bölgede iz kalmaz.
Az miktarda saç açıklığı olan bölgelerin kapatılması istendiği durumlarda fue yöntemi tercih edilmelidir.
Sadece şakak açıklığı bulunan kimselerde uygun bir yöntemdir.
Yanıklardan kaynaklanan saç açıklıklarında da uygulanmaktadır.
Sakal ve bıyık ekimlerinde de başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
Özellikle kaş ekiminde tercih edilmesi gereken bir tekniktir.
Ense bölgesinde saç köklerinden kesiler alınması sonucunda ensede oluşan skar izlerinin kapatılmasında da başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
Ense bölgesinde yeterli miktarda verici alanı bulunmayan kişilerde de başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
FUE tekniği ile sadece iki kulak arasındaki bölge değil, saçlı olan bölgelerin tamamından saç kökleri alınmasına olanak sağlamaktadır.
FUE tekniği sayesinde saçlı bölge dışında göğüsten, sırttan ve bacaktan da kıllar alınarak saç ekimi yapılabilmektedir.
Çok genç ve cilt elastikiyeti çok yüksek hastalar, geniş skar (iz) geliştirme eğiliminde olduklarından FUE tekniği tercih edilir.
Fue Tekniği ile Saç Ekimi Fiyatları
Saç ekimi, kaş ekimi, kirpik ekimi, sakal ekimi v.b. türdeki cerrahi işlemlerde fiyatlandırmalar, uygulama yapılacak alana göre değişkenlik gösterebilmektedir. Burada ki en önemli faktör ise, uygulamanın boyutu olarak göze çarpmaktadır. Bu nedenle ücret bilgilendirmesi yapabilmemiz için muhakkak kişiyi veya uygulama alanının fotoğraflarını görmemiz gerekmektedir. Uzmanlarımız yönlendirmiş olduğunuz fotoğrafları yada yüzyüze görüşmelerde gerek operasyon detayları,gerekse de ücretlendirme konusunda ayrıntılı olarak bilgilendirmektedirler.
Op.Dr.Alper Bayraktar'dan ücretsiz muayene randevusu almak için bizi, 0224 233 57 (58) 00 nolu telefondan arayabilir veya e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Comments