Estetik Plastik ve Rekontrüktif Cerrahi uzmanı Op. Dr. Alper Bayraktar tarafından doğuştan kulağı olmayanlara kulak yapılması Mikrotia - Yeniden Kulak Yapımı doğuştan kulak gelişim bozukluklarında yeniden kulak yapım ameliyatı mikrotia cerrahisi hakkında detaylı bilgi Bursa estetik kliniğinde Op.Dr. Alper Bayraktar tarafından verilmektedir.
Mikrotia Cerrahisi - Yeniden Kulak Yapılması
Kimlerin yeniden kulak yapılmasına ihtiyacı vardır ?
Kulak gelişimiyle ilgili doğuştan eksikliği olan kişiler vardır. Bu kişilerde ya kulağın tamamı ya da belli bir kısmı gelişmemiş olabilir. Ayrıca ileri yaşlarda yaralanmalar sonucu veya tümör ameliyatları sonucu kulağının tamamını ya da belli bir bölümünü kaybeden kişilerin de yeniden kulak yapımına ihtiyacı vardır.
Doğuştan kulak gelişim bozukluklarıyla ilgili bilmem gerekenler nelerdir?
Gelişimsel bozukluklarda kulak kıkırdaklarının bir kısmı veya tamamı gelişmemiş veya normal kulak şeklini almamış olabilir. Dış kulak yolu kapalı olabilir, bu durumda genelde belli derecelerde işitme kaybı da beraberinde görülür. İşitme kaybıyla ilgili tetkiklerin ayrıca yapılması ve değerlendirilmesi gerekir. Plastik cerrahi yöntemlerle sadece kulak kepçesinin şekli oluşturulabilir, işitmeye doğrudan katkısı yoktur. Yeniden Kulak yapımı Ameliyatı için çocuğun 5 yaşını doldurması beklenir.
Yaralanma veya tümör çıkarılması sonrası oluşan kulak şekil bozukluklarıyla ilgili bilmem gerekenler nelerdir?
Bunlar, yaralanmanın veya çıkarılacak tümörün cinsine ve yerine göre çok farklı olabilirler. Her durum ayrı değerlendirilmeli ve uygun şekillendirme planı yapılmalıdır. Eğer bir yaralanma söz konusuysa ilk etapta bir plastik cerrahın müdahale etmesi; kulak kepçesi tümörlerinde ise tümörü çıkarma işinin de bir plastik cerrah tarafından yapılması elde edilecek estetik sonuca büyük katkıda bulunacaktır.
Yeniden kulak yapılması ameliyatında temel noktalar nelerdir?
Yapılacak işleme göre genel veya lokal anestezi uygulanır. Eğer kulak tamamen baştan yapılacaksa genelde 2 veya 3 ayrı ameliyat gerekir. Öncelikle kulak kıkırdağına benzer bir yapı oluşturulması gerekir. Bunun için ilk tercih edilen hastanın kendi dokularıdır. Kaburgadaki kıkırdaklardan yeterli miktarda alınır ve şekillendirilir. Bu işlemin göğüs kafesinin gelişimine veya fonksiyonuna herhangi bir zararı yoktur. Bazen bu işlem için yapay maddeler de kullanılır ama insanın kendi dokusu en doğal olanıdır. Kulak üzerindeki deriyi oluşturmak için o bölgenin derisi kullanılabiliyorsa en iyi seçenektir. Aksi halde başka bölgelerden doku kaydırılması gerekebilir. Tüm bu işlemler genelde ilk ameliyat sırasında yapılır. Diğer ameliyatlar elde edilen sonucun daha iyileştirilmesi için gerekir.
Ameliyat sonucundan ne beklemeliyim?
Yapılan işlemin bir rekonstrüksiyon ameliyatı olduğu, estetik bir müdahale olmadığı unutulmamalıdır. Bununla birlikte iyi motive olmuş bir hastada sabırlı ameliyatlar sonucunda kabul edilebilir sonuçlar alınmaktadır. Kulak gelişim bozuklukları arasında en hafif tür olarak sayılabilecek olan kepçe kulak deformitesini bu grubun dışında tutmak gerekir. Kepçe kulak ameliyatları estetik müdahaleler olup sonuçları da oldukça tatmin edicidir.